vrijdag 26 april 2013

26/4 GA SAMEN DE STRIJD AAN IN DE GEZONDHEIDSZORG

In de gezondheidszorg wordt de komende tijd enorm bezuinigd. Zowel in de ziekenhuizen als in zorg die thuis geleverd gaat worden. Wat mijn opvalt in deze strijd dat de term zorg hier gesplitst lijkt te zijn en dat merk je ook in de strijd om goede zorg .

Maar is het eigenlijk niet zo dat we juist samen  moeten strijden in de strijd voor een goede zorg. Tenslotte kan het een niet zonder de ander. Een arts gaat tenslotte misschien opereren. Vervolgens krijgt de patiënt een goed nazorg in het ziekenhuis. Soms is de patiënt dan beter, maar sommige hebben een hele lange zorg nodig en sommige zelfs chronische zorg.
Als de zorg thuis niet goed geregeld is, betekent het ook dat de patiënt niet naar huis toe kan. Of als de zorg thuis te kort schiet, dan krijgt hij/zij waarschijnlijk te maken met complicatie en dat betekent vaak weer een ziekenhuis opname.
Nu kan ik uit ervaring spreken doordat ik al jaren zelf voor mijn kind zorg. Het begint van bij een operatie. Mijn kind kreeg bijvoorbeeld een stoma en omdat ik alle zorg zelf kon doen, kon mijn kind al snel weer naar huis en werd hij goed verzorgd. Een patiënt kan kiezen uit een goede thuiszorg of kiezen uit een PGB waardoor de patiënt zijn eigen zorgverleners kan kiezen en daardoor ook nog meer eigen regie kan voeren en kan kiezen wanneer hij /zij verzorgt kan worden.
Toch zie ik dat ook na de brief van Staatssecretaris  Van  Rijn, de brief over de hervormingen van de langdurige zorg, de splitsing weer ontstaan. Alleen de patiënten waarbij de eigen regie enorm in gevaar komt staan alleen in hun protest. En dat terwijl een goed PGB nog steeds goedkoper blijkt. Tenslotte hebben zij de zorg thuis goed geregeld en worden de ziekenhuis opnames verkort. En zelfs in het ziekenhuis nemen zij nog vaak hun eigen zorgverlener mee omdat de verpleegkundige deze soms zeer gecompliceerde zorg  niet altijd kunnen uitvoeren.
Deze patiënten weten ook vaak zoveel over hun lichaam dat ze niet meer meteen aankloppen op de SEH en dus ook daar weer onnodige bezoekjes uit besparen. Vooral in de kindzorg waar ik het meest ervaring mee heb is het belang van een ouder die de zorg zelf kan uitvoeren van enorm belang. Zij kennen hun kind het beste en kunnen veel uit handen nemen van de professionele zorgverlener. Zij zorgen er voor dat het kind weer minder in het ziekenhuis ligt doordat ze een goede nazorg geven.
Dus waarom strijden we niet hand in hand voor de langdurige zorg. We knokken allen voor een goede zorg. Wij kunnen de ziekenhuizen helpen om kosten te besparen omdat we ook door veel ervaring weten waar de knooppunten liggen en helpen hen er graag bij. Maar help ons ook in de strijd voor een goed PGB of goede thuiszorg. Want samen kunnen we de zorg goedkoper maken. De arts wil dat de patiënt de juiste zorg krijgt en de patiënt wil graag de beste arts. Dus ook hier: luister naar elkaar en steun elkaar. Ja we hebben elkaar nodig in deze strijd!

1 opmerking:

Anoniem zei

Helder en duidelijk verwoord. Als we op een goede en verantwoorde manier willen bezuinigen, dan hebben we elkaar zeker nodig.

Groet,
Charlotte